65+ İçin Dijital Kapsayıcılık AB Projesi

65+ İçin Dijital Kapsayicilik Projesi

65+ İçin Dijital Kapsayıcılık Projesi

Proje Hakkında

AB’nin mali desteği ile uygulanan Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu Programı, Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından 2006 yılında, Türkiye ve AB üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarını (STK’lar) ortak bir konu etrafında bir araya getirecek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayacak bir platform olarak tasarlandı. 10 yılı aşkın süredir yürütülmekte olan programın ilk uygulamasına 2008 yılında başlandı.

Projeleri, Türkiye’den ve AB üyesi/AB’ye aday ülkelerden Sivil Toplum Kuruluşları ortaklaşa uygulamaktadırlar.

Hibe alan projeler diyalog geliştirme ve iş birliği temalarına odaklanmakla birlikte engelliler, yaşlılar, mülteciler gibi dezavantajlı gruplara yönelik sosyal konularda çalışmalar ve toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim, sağlık, tarım, gıda ve çevre gibi alanlarda projeler üretmektedirler.

Bu kapsamda, 65+ Yaşlı Hakları Derneği, olarak “65+ İçin Dijital Kapsayıcılık” Projemiz ile süreçte yer almanın gururunu yaşıyoruz. Projemizi Yunanistan’daki proje ortağımız 50 Plus Hellas ile birlikte Nisan’2021 itibari ile yürütmeye başladık.

Projemizi değerlendirerek hibe sürecine Derneğimizi dahil eden AB Başkanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na, proje ortağımız 50 Plus Hellas’a, desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen yerel yönetimler çalışanı dostlarımıza, projemizin danışmanlığını kabul eden uzmanlara ve üniversitelerdeki değerli paydaşlarımıza içtenlikle teşekkür ederiz.

Bir dokunuşla dünyalar bizim.

Projeminizin  amacı, dijital dönüşümün hızla değiştirdiği dünyamızda 65+ bireyleri bu dönüşümün parçası yapmaktır.

65+ Yaşlı Hakları Derneğinimizin kuruluşundan beri öncelik verdiği dijital kapsayıcılık çalışmaları, pandemi süreciyle birlikte bir gereklilikten bir aciliyete evrildi. Günlük alışverişten, sağlık, bankacılık hizmetlerine, sosyalleşmeden, kamu hizmetlerine ulaşmaya, kültürel ve eğitsel faaliyetlere uzanan geniş bir yelpazeden dijital dünyanın dilini öğrenerek kolaylıkla yararlanmak mümkün. Dijitalleşme ile yaşamın daha hızlı, daha konforlu, daha eğlenceli, daha bağlantıda olması olanaklı ama bunun ötesinde artık dijitalleşmenin dışında kalmanın mahrumiyet, mağduriyet yaratabileceği bir dünyada yaşıyoruz.

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarla çevrim içi yaşama dahil olmak her yaştan insanın küçük eşikleri aşarak öğrenip uyumlanabileceği bir yeni yaşam biçimi. Bu dünyanın yerlileri, yani teknolojiye doğanlar, 65+ olup teknolojiye ürkek yaklaşabilen daha geç tanışanlara aracılık edecekler.

Sürdürülebilir iyileşme için kuşakları seferber edeceğimiz bu projede 15 aylık süreçte yakın çevrelerinde yaşayan 65+ yaş üstü kişilere dijital kapsayıcılık eğitimleri verecek genç gönüllülere eğitim verilecek, eğitim içeriği sağlanacak, yaşlı dostu applikasyonlar, oyunlar geliştirilecektir.

Bu amaçla Yunanistan’ın yaşlılık alanında en etkin ve deneyimli derneği, proje ortağımız 50 Plus Hellas ile birlikte Yunanca ve İngilizce sürümleri de olacak eğitim materyalimizle, sürdürülebilir, çoğaltılabilir, aktarıma uygun bir içerik oluşturmayı planlıyoruz.

Yaş sınırı tanımayacak bu projenin engelli dostu, ve olabildiğince çok Avrupa Birliği üyesi ülkesinde kullanılabilir bir kaynak oluşturması da amaçlarımız arasındadır.

Proje Kapsamındaki Etkinlikler

65+ Dijital Kapsayıcılık Projesi

Bu proje web sayfası Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır.
İçerik tamamıyla 65+ Yaşlı Hakları Derneği sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.