65+ Yaşlı Hakları Derneği: “Yaşlılardan bahsederken herkes dikkatli konuşmalı!”

65+ Yaşlı Hakları Derneği: “Yaşlılardan bahsederken herkes dikkatli konuşmalı!”

65+ Yaşlı Hakları Derneği olarak, Posta gazetesinde Dr. Ender Saraç’la yapılan ve birinci sayfadan “Kendine iyi bakmayanların çoğu huzurevinde defolu mal olarak ölecek” başlığıyla duyurulan röportajı üzülerek okuduk. Röportajda, yaşlılarla ilgili ifadelerin ne gazetecilik, ne de hekimlik etiğiyle bağdaştığını düşünüyoruz. Manşetlerin hedefi dikkat çekmek olabilir ama yaşlılıkla ilgili her türlü konuda konuşmak bilgi, deneyim ve özeni hakediyor.

Röportajın genelinde insanları sağlıklı beslenme konusunda özendirmek, kendine iyi bakma sorumluluğu aşılamak hedeflenmiş olabilir. Ancak röportajda yer alan, yaşlılar için, “artık hemen ölünmüyor, ortalıkta defolu mal olarak kalıyorsun,” “defolu mal olarak huzurevlerinde ölecek,” gibi ifadeler yaşlılara, yakınlarına, huzurevlerine ve huzurevi çalışanlarına büyük haksızlık ve saygısızlıktır.

Sağlıklı yaşlanma, yerinde yaşlanma, kuşakların bir arada olduğu yaşlanma
en önemli hedefimiz. Bu hedefle ilgili eksikleri gidermenin yolu önyargıları kırmak ve saygılı bir kavrayış, saygılı bir dil oluşturmaktan geçiyor. Hele konuşan bir hekimse…
Yaşlılarını yük olarak görenler, hatta Dr. Saraç’ın ifadesiyle “geberemedi” diye konuşanlar olabilir. Ama bir hekim, “sağlıklı beslenmeyeceksin ve çocuğunun başına bela olacaksın, buna kimsenin hakkı yok,” diyerek bu ifadeleri mazur gösterecek gerekçeler üretmemeli. Tam tersine, bir hekimin mesleki ve insani sorumluluğu, bu yaşlı yakınlarını, kuşakların birarada yaşamasının yolu, yordamı, ve manevi kazançları konusunda aydınlatmak, yönlendirmektir.

65+ Yaşlı Hakları Derneği
olarak öncelikle yerinde, evinde, ailesiyle, mahallesinde yaşlanmayı savunuyoruz. Ama iyi işleyen huzurevleri toplumun önemli bir ihtiyacını karşılamaya devam edecektir. Yaşlanan toplumların, yalnızlaşan ve tıbbi bakım ihtiyacı artan yaşlılarına iyi bakabilmeleri için önemli gereçlerden biri de yaşlı bakım evleri olmak zorundadır.
“Huzurevlerinde defolu mal olarak ölmek” gibi etiketlemeler toplumdaki önyargıyı besleyecek, orada yaşayanları, ailelerini, huzurevi çalışanlarını haksız bir zan altında bırakacak üzecektir. Hedef huzur evlerini kötülemek değil, ihtiyaç olduğu zaman yaşlı bakım sisteminin etkin bir parçası olarak yüksek kalitede hizmet vermelerini sağlayacak modeller oluşturmaktır.