65+ Yaşlı Hakları Derneği Yerel Yönetimler Çalışma Grubu, Kasım ayı buluşmasında Prof. Dr. Sema Oğlak’ı ağırladı.
65+ Yaşlı Hakları Derneği Yerel Yönetimler Çalışma Grubu, Kasım ayı buluşmasında Prof. Dr. Sema Oğlak’ı “Yerel Yönetimler ve Yaşlı Bakımı” başlıklı sunumuyla ağırladı.
Prof. Dr. Sema Oğlak bakım işgücü, erişilebilirlik-eşitsizlik, düşük kalite, yüksek ücretler, hizmetlerin sürdürülebilirliği, entegrasyon, denetim gibi eksikliklere ve sorunlara değindikten sonra Yunanistan, Danimarka, Hollanda, Belçika’dan koruyucu, sosyal ve tıbbi hizmetleri bir araya getiren “entegre bakım modelleri”ne ilişkin iyi örnekleri anlattı. Yerel yönetimlerle merkezi yönetimin çabalarını ortaklaştıran entegre modellerin mükerrer uygulamaların önüne geçtiğini ve bakım harcamalarında azalmayı sağladığını da vurguladı.
Türkiye’de Demans vaka sayısının 2050 yılında 3 milyon olacağının altını çizen Prof. Oğlak, iyi örnek olarak Burges Belediyesi’nin demanslıların topluma katılımını amaçlayan “Demans Dostu Şehir” projesine de değindi. Demanslılarla en çok karşılaşma olasılığı olan işyerleri, mağazalar, polis, taksi şoförleri, halk sağlığı ve sosyal hizmet çalışanlarına demans farkındalığı eğitimleri verildiğini, farkındalığın ve katılımın düğümlenmiş mendil sembolü taşıyan “demans dostu işyeri” tabelalarıyla teşvik edildiğini anlattı.
Sunum sonrası sorulara ve tartışmaya açılan buluşmada Sakarya Büyükşehir Belediyesi YADEM’ den Ömer Faruk Karataş Alzheimer takip cihazı, hasta yakınlarına danışmanlık hizmeti ve rehber kitapçık gibi uygulamaları içeren çalışmalarının 2018’den beri devam ettiğini paylaştı.
Prof. Dr. Sema Oğlak yerel yönetimlere önerilerini şöyle özetledi:
* Sağlıklı yaşlanma farkındalığının oluşturulması
* Yerinde yaşlanma ile ilgili projelerin geliştirilmesi
* Yaşam boyu öğrenme olanaklarının geliştirilmesi
* Demans/Alzeimer dostu ilçe olma yolunda adımlar atılması
* Gündüz bakım hizmetlerinin sayısının artması