Kamuoyunun Dikkatine

•

65+ dostlarımız ve yaşlı yakınları adına Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerine sesleniyoruz.
Ülkemizde COVID19 pandemisi için alınan yaygın önlemler birer birer kaldırılıyor. Tatil döneminde ülke hızla “normalleşiyor.” Yaklaşan Bayram, bu “normalleşme”yi daha da yaygınlaştıracak, hızlandıracak.
Ancak 65 yaş ve üstü insanlarımız için saat 20.00’de sokak yasağı hala sürüyor. Bu yasağın gerekçesi, bilimsel açıklaması kaldı mı? En tedbirli, en temkinli kesime “sadece güneşin kavurduğu saatlerde hayata karışın” demek, onları hiç tanımadığımız, anlamadığımız anlamına geliyor. Ayrıca, 65 yaş ve üstü için hala şehirlerarası seyahat kısıtları var.
Kısıtlar konusunda yerel yetkililer, Alo199 hattı, farklı farklı bilgiler veriyor. Rezervasyon yazısından tapuya, izin için istenen belgeler süreci zorlaştırıyor. Böyle belgeler istenmesi 65+ kişilerde, kendilerine güvenilmediği algısı yaratıyor, yaşlıları rencide ediyor. Dernek başkanımız Dr. Gülüstü Salur, karantina sürecinde hastalıktan korunmak için eve
kapanan yaşlıların sokağa yeni hastalıklarla çıktılarını, kaygı bozukluğu, depresyon, hareket güçlüğü, kemik erimesi, kalp damar hastalıklarının arttığını belirtiyor ve “Yaşa özgü kısıtlamaların devam etmesi rencide edici bir hal aldı. Hareket etme hayata karışma alışkanlığını kaybedenler ve ‘hadi sokağa çıkalım’ denilse bile evde kapalı kalmaya devam edenler var. Her sohbette umutsuzluk ve mutsuzluklarına tanık oluyoruz. Küskünlük, kırgınlık oluştu. Saygı görmediklerini, unutulduklarını düşünenler giderek artıyor” diyor. Dr. Salur şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kısıtlar, yaşlılara ‘yürüyüş, egzersiz yapmayın’ demek, yaz akşamlarının tadını çıkarmak için siz yaşlandınız’ demek. Kuşaklar birlikte etkinlik yapılamaz demek. Sağlık Bakanımıza ve Bilim Kurulu üyelerine sesleniyoruz. Toplumun tüm
kesimlerinin maskeli ve mesafeli bir yaşama alışması gerektiğini biliyoruz. 65+ bu kurallara en iyi uyum sağlayan kesim. Hayat normalleşirken, Bayram gelirken, büyüklerimizin unutulmaması gerekiyor.”
65+ Yaşlı Hakları Derneği olarak, yaşa bağlı yasak ve kısıtların, amacıyla oranlı, öngörülebilir ve ölçülü olma sınırlarını aştığını düşünüyoruz.
Yasak ve kısıtlar kalkmalı, hayat 65+ için de maske ve mesafe kurallarıyla normalleşmeli.

•